Den kalde krigenStensil 2

 

 

 

JERNTEPPET:


Uttrykk lansert av Winston Churchill etter at forholdet mellom øst og vest kjølnet etter den andre verdenskrig. Jernteppet var grensen mellom det demokratiske Vest-Europa og det kommunistiske Øst-Europa.


TRUMANDOKTRINEN:

President Truman i USA lovet å hjelpe alle folk som følte seg truet av kommunistene. Denne advarselen til Sovjet ble kalt Trumandoktrinen. Først uttalt da kommunister prøvde å komme til makta i Hellas i 1947.


MARSHALLHJELPA:

Hjelpepakke fra USA til Europa etter den andre verdenskrig, oppkalt etter den amerikanske utenriksministeren Marshall. Pengegaver og lån til europeiske land for at oppbygginga skulle komme i gang, mot at mottakerlandene kjøpte varer i USA. De fleste land - deriblant Norge, takket ja.Sovjet takket nei. Dermed økte også Marshallhjelpa skillet mellom øst og vest i Europa.


NATO – ” ATLANTERHAVSPAKTEN

- ble stifta 4.april 1949 av 10 land i Vest-Europa pluss USA og Canada. En forsvarsallianse: Et angrep på et land betraktes som et angrep på alle. Vest-Tyskland tatt opp i 1955. NATO = North Atlantic Treaty Organisation. Norge og Danmark med, ikke Sverige og Finland. Sovjet svarte med å lage sin egen militærallianse; WARSJAWAPAKTEN. En kapprusting var resultatet.


1948 – STATEN ISRAEL OPPRETTES

FN oppretter en egen jødisk stat ved navnet ISRAEL i det geografiske området Palestina. Jødenes krav om et eget land etter masseutsryddelsene i den andre verdenskrig, er en viktig årsak til at stormaktene gjør dette. Opprettelsen av Israel skaper voldsomme reaksjoner hos palestinerne og de arabiske naboene til den nye staten. I 1949 og årene etter støtter USA Israel med våpen og penger, og Sovjet gjør det samme med araberstatene.

Flere kriger mellom Israel og de arabiske nabostatene i tiårene som kommer.


KOREAKRIGEN

 

-         krig mellom det kommunistiske Nord-Korea og det kapitalistiske Sør-Korea i årene 1950- 1953. Nord- Korea gikk til angrep på Sør-Korea og FN gikk inn på Sør-Koreas side. FN-styrken bestod først og fremst av amerikanske soldater. Det spesielle med Koreakrigen er at FN tok parti, i motsetning til den seinere Vietnamkrigen. Siden Sovjet støttet Nord-Korea, førte Koreakrigen til at FN’s status som fredsbevarer ble dårligere.

-         Koreakrigen endte ”uavgjort” og landet ble delt etter den 38.breddegrad. Landene fortsatt formelt i krig med hverandre på papiret. ( 2001)

-         TV-serien ”MASH” henter miljøet sitt fra Koreakrigen.


 

VÅPENKAPPLØPET

 

-         Den kalde krigen førte til et race mellom USA og SOVJET når det gjaldt å skaffe seg de mest skremmende og ødeleggende våpentypene, ikke minst kraftige atomvåpen –men også ulike kjemiske våpen. Supermaktene prøvesprengte atomvåpen. Svære utgifter på statsbudsjettene.

-         1968:Ikke-spredningsavtale mellom USA, GB og SOVJET om å ikke forsyne ANDRE land med atomvåpen. Disse ville ikke skrive under: Frankrike, Japan, Kina, Israel og Sør- Afrika.

-         1972:Saltavtalen: Et øvre tak på antall atomvåpen. Avtalen ikke godkjent i USA da Sovjet invaderer Afghanistan.

-         1980: Nytt våpenkappløp med Ronald Reagan i presidentstolen i USA.Forsvarsbudsjettet dobles!

-         1984: USA planlegger STJERNEKRIG, - dvs føre atomvåpen ut i verdensrommet.

-         1985: Gorbatschov blir leder i Sovjet. Sovjet på randen av konkurs. Innfører reformer.1987 trekker han og Reagan tilbake alle atomrakettene i Europa.

-         1989: Gorbatschov og Bush møtes og sier at den kalde krigen er over. Kommunismen faller i Øst-Europa.

 

Tm